Depressies, overspannenheid en burn-out zijn tekenen van onbalans. Je leeft je leven in een richting die niet de jouwe is. De vraag rijst dan: van wie wel?

Het antwoord is niet belangrijk. De verandering en beweging wel. Thuis zitten, terug kijkend op de situatie, geen zin en elke prikkel is teveel. Herkenbaar?

Je wordt gedwongen je leven onder ogen te komen. En als je dan naar je leven kijkt kan dat op vele manieren: heb je geleefd? Was je perfect? Had je vrijheid? Voldoende zekerheid? Emotioneel ontwikkelt? Liefde gedeeld? Evenwichtige communicatie? Voldoende overzicht en inzicht? Autonomie?

Maar wat is jouw ding?

Deze simpele vraag geeft velen van ons een ongemakkelijk gevoel. Want eigenlijk weten we het niet. Toen we werden geboren hadden we een rugzak vol talenten. Door de voortdurende en versnelde ontwikkeling van de tijd en van de mogelijkheden kregen we steeds meer onduidelijkheid. Op verschillende momenten in ons leven konden we onze talenten toepassen. Maar om te gaan voor dat ene… dat is andere koek. Er zijn teveel mogelijkheden.

Wanneer je dit herkent: Laat dan alles los. Alle talenten vormen en ontwikkelen zich gaandeweg je leven. Geen krampachtige bewegingen in geforceerde richting. Just go with the flow..

Daar zit het lef en de durf om te gaan voor dat wat jij wilt. Iedere dag weer opnieuw. Je leven ontwikkelt zich in een voortdurende beweging. Schijnbaar zonder richting, zonder plan.

Jouw ding is processen. Doormaken en beleven. Allemaal kleine en soms grote stukken. Alles uitgespeeld op het grote spelbord dat aarde heet. Ieder moment is uniek, iedere beleving is anders. De fascinatie zit in de diversiteit van alles dat je tegenkomt. In alle kleur en pracht.

Laat los. De maatschappij vindt dat je moet kiezen en er voor gaan. Dat is waar, maar voor jou geldt dat deze keus voor korte duur is. Leef daarmee en geniet.

Blijf altijd dicht bij jezelf. Bij je eigen gevoel. Doe wat goed is voor jou en de ander. Zoek de rust op momenten van schakelen en ga voor de beweging in je processen. Wil je weten hoe je dat doet? Durf het contact met ons aan te gaan…

Posted by Marko van der Beek
, , , ,
No Comments

Hopelijk had je een mooie vakantie en begon die niet met tientallen kilometers file en een boel stress. Ik wens je toe dat je een superleuke en ontspannen vakantie had. Dat je schouders los voelen, je hoofd leeg en je gezicht bruin. Heerlijk!

De eerste werkdag komt er weer aan of is al geweest. Ik ken zoveel mensen die ik hoor verzuchten na een paar dagen weer gewerkt te hebben:

 

"Vakantie? Kan ik me niets van herinneren!"

 

Opgeslokt door het inhalen van al het werk dat is blijven liggen, allerhande nieuwe vraagstukken die op je afkomen en je voelt meteen de druk weer zoals die was voor je op vakantie ging. Je schouders zitten weer vast. Je hoofd weer vol met agenda-items, problemen, drukte en stress.

Vakantiegevoel?..... Wat was dat ook al weer?

Hoe fijn zou het zijn als je - ondanks de op je afkomende druk - dat vakantiegevoel, die ontspanning, zo lang mogelijk kunt vasthouden of beter nog; altijd kunt hebben? Ik heb daar 4 tips voor. Die gaan je helpen!

4 tips voor "hoe hou je het vakantiegevoel vast":

 

1. Neem afstand en blijf observeren!

Op het moment dat je terugkomt op je werk (of je nu ondernemer bent of in loondienst, dat maakt niet uit) ga je natuurlijk eerst met de mensen met wie je samenwerkt bijpraten.
Vertel je verhalen, geniet van de herinneringen die je deelt met hen.

Dan komt het moment dat je je aandacht richt op jouw werk. Misschien is er een heleboel blijven liggen en liggen er ook nieuwe zaken op je te wachten. Ga niet direct aan de slag. Dan kun je verwachten dat je binnen de kortste keren een stressgevoel gaat krijgen.

Neem afstand van de op je afkomende hectiek. Blijf observeren wat er in jezelf gebeurt, welk gevoel deze aanstormende hectiek bij je oproept. Stel jezelf eens de volgende vragen:

Wat doet het werk met jouw gevoel? Welke gedachten heb je? Of voel je weerstand? Dan ontdek je wat beter voor je zou kunnen werken, met minder stress. Vraag hulp als je er zelf niet uitkomt! ScanCoaching kan je natuurlijk juist hierbij enorm goed helpen, maar daarover later meer!

 

2. Maak heldere en werkbare werkafspraken

Maak heldere en werkbare werkafspraken met je collega's en je leidinggevende, zodat je voldoende tijd hebt voor je taken, inclusief achterstallig werk. Vakantie is dé tijd om je te bezinnen over jezelf en je werk. Mogelijk heb je bedacht wat je niet duidelijk was, welk onderwerp meer aandacht verdient of iets anders dat je wilt aanpakken, zodat je minder stress ervaart.

 

3. Geniet na van je vakantie en onderzoek je persoonlijke doelstellingen

Zet foto's van je vakantie op je bureau of als bureaublad op je computer. Blijf je zo lang mogelijk de mooie momenten van je vakantie herinneren. Herinner je vooral ook dat gevoel dat je had: dat gevoel van niets hoeven, ontspanning en geen agenda. Wanneer je momenten hebt dat je de druk van je werk voelt, dát is het moment bij uitstek om naar je foto's en herinneringen te gaan.

Dit is ook een uitstekend moment om jezelf af te vragen waar je voor werkt, wat is jouw persoonlijke doelstelling, wat wil je behalen? Misschien heb je wel iets besloten in de vakantie wat je ook op je bureau wil zetten om je eraan te herinneren. Doe dat! Geniet na van je vakantie! Kijk naar je doelstellingen!

 

4. Zoek ontspanningsmomenten

Gun jezelf zoveel mogelijk ontspanningsmomenten. Daarna ben je altijd weer effectiever en fitter voor je werk. Doe liefst dagelijks een ontspanningsoefening, waarin je de (lijfelijke) herinneringen van je vakantie kunt gebruiken in je waarnemingen. 

 

Je hebt hard gewerkt om een vakantie te kunnen hebben!

Gun het jezelf nu ook om zo lang mogelijk het vakantiegevoel vast te houden! Je verdient het! Met enkele relatief eenvoudige stappen kun jij dat. Lukt het toch niet zoals je dat wenst? Zou je meer inzicht in je functioneren willen hebben?

Bel ons, dan helpen wij je met een kort en krachtig ScanCoachingtraject om de ontspanning in jezelf te vinden!

Misschien heb je nog wel meer tips om je vakantiegevoel vast te houden. Ik ben er benieuwd naar. Wil je ze hieronder in de reacties delen? Ik kijk uit naar je reactie!

Door: Patrick Odendaal

Posted by Patrick Odendaal
, , ,
No Comments

Het wordt weer zomer!

Wat kijken we ernaar uit, tenminste…de meesten onder ons: Het zonnetje gaat weer schijnen en de temperatuur gaat omhoog. Ons humeur verlicht en we krijgen meer energie. Wat duurde die winter lang!

 

Leef jij van vakantie naar vakantie?

Jakker je door, ook al weet je dat het niet handig is, maar iedereen in je omgeving doet het? Je vertelt elkaar dat de vakantie bijna in zicht is, dus je kunt nog wel even gas bij geven. Sterker nog: je moet van jezelf gas bijgeven! “Verantwoordelijkheid nemen” noemen we dat.

Waarschijnlijk heb je al veel kennis over het ontlopen van die ratrace, hoe je je niet hoeft te laten dicteren door je agenda. En toch is het vaak moeilijk om uit de buurt te blijven van het punt waarbij je op je laatste werkdag toch weer op je tandvlees je laatste memo’s aan het tikken bent. En weet je, het kan natuurlijk best zijn dat er een paar heftige maanden zijn geweest die je omver hebben geblazen.

 

Sta je valkuilen te scheppen of ga je het strand op en relaxt de zon in?

Vaak ben je je wel bewust van je valkuilen, want je hebt al vaker met ze gestoeid. En dan toch, bemerk je weer net te laat dat je je eigen valkuil hebt gegraven, als een maniak. Daar sta je dan. Je had met jezelf afgesproken dat je beter zou weten “en dat je beter zou doen.”

Hoe kan het dan zijn dat je toch op dit punt bent beland? Het is één ding om te herkennen dat je in je valkuil bent getrapt van “toch doorrazen,” maar met het herkennen van jezelf met die schep in je hand kom je nog niet tot de Waarom. Het is nodig om een laag dieper te gaan kijken, zodat je het de volgende keer echt anders kunt doen! Zodat je echt zeker weet welke Waarom jou telkens brengt tot het graven van je eigen valkuilen.

Meten is Weten! Met ScanCoaching meten we tot op celniveau je stress en je balans. We kunnen heel precies een vinger krijgen achter jouw Waarom van de valkuilen die je gedrag stuurden. Je overtuigingen komen boven tafel, waarbij je zelfopgelegde beperkingen haarscherp zichtbaar worden. Die kennis wordt je vrijheid!

Schepvrij de zomer door?

Ben jij het zat om weer met die schep in je hand te staan om dezelfde valkuilen weer te graven, of ben je stiekem al weer de weken en de dagen aan het tellen naar je volgende vakantie?

Kies je voor meer geluk en rust? Maak je de deal met jezelf om tot de kern van jouw Waarom te komen? Doe dat en je zult zien dat je volgende vakantie ongemerkt snel voor de deur staat, grotendeels stressvrij!

Elke maand heeft ScanCoaching Nederland een Demodag, en via de website www.ScanCoaching.nl zijn gecertificeerde ScanCoaches te benaderen voor een intake.

Ik ben Esther van Duyvenbode, moeder van 9 kinderen en partner ScanCoaching. Ik wens iedereen een welverdiende zonnige en relaxte(!) Zomer(vakantie) toe!

Posted by Patrick Odendaal
No Comments

Door: Marko van der Beek, founder ScanCoaching

De kracht van de gedachte

 

… is een hot item op dit moment. Er worden boeken vol over geschreven: Dromen, durven, doen; de creatiespiraal; de kracht van denken enz. Maar hoe waar is het eigenlijk? Durven we onze eigen wereld wel te creëren?

Heel kort: Het werkt! De enige beperking die het heeft zijn onze eigen gedachten, onze vooroordelen, bedenkingen en opvoeding. We kennen toch de zin: Be careful what you wish for, you just might get it (wees voorzichtig met wat je vraagt, je zou het wel eens kunnen krijgen). Deze zin heeft heel wat mensen afgehouden van de durf iets te creëren voor zichzelf.

De procedure om iets te bereiken is ook simpel: vind je droom of wens en neem de stappen om die te realiseren.

Maar zoals zoveel dingen in het leven simpel te formuleren zijn, valt het niet mee om door je eigen blokkades heen te komen die je ervan weerhouden je wens te bereiken. Dat vereist best wel moed en durf. In de dagelijkse beslommeringen vinden we de weerstand vaak te groot om er ook maar een beetje tijd aan te besteden. Hierdoor komen de meeste wensen ook niet uit.

Ik zeg ook niet dat het makkelijk is! De formule is simpel, maar de weg is een weg van vallen en opstaan. Er worden blokkades en angsten getransformeerd en nieuwe kwaliteiten toegevoegd aan ons leven. Leren en groeien, bewustzijn creëren, is het uiteindelijke doel van elke uitdaging.

 

Je hebt altijd een keuze

 

Je leven is samengesteld uit alle keuzes die je tot dit moment hebt gemaakt. Dit betekent dan ook dat elke keuze die je maakt een richting ingaat die jij hebt gekozen. Zo kan je op elk moment kiezen om te gaan voor jouw eigen wens. Zolang deze wens jouw diepste wens is en verankerd ligt in je systeem, dan creëer je je eigen toekomst richting de realisatie van die wens.

Zoals Goethe al zei: Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen u in staat bent daadwerkelijk te realiseren.

Word eerst wakker in de wereld die je tot nu toe hebt gecreëerd en vraag je dan eerlijk af of dit bijdraagt aan jouw levensdoel, droom of wens. Durf erover na te denken en gedachten toe te laten die anders zijn dan anders.

Dit is de eerste stap (en een noodzakelijke stap voor mensen die vastzitten in een depressie of overspannenheid). Kies je richting en toets regelmatig of je nog op weg bent naar jouw wens en ga ervoor! Daar zit de kern, daar zit het leven.

En… als je hulp nodig hebt, dan is die er ook.

Kracht van de gedachte
Posted by Marko van der Beek
, ,
No Comments
06 maart

Golven in Afrika

Door: Frank Pelder, gecertificeerd ScanCoach

Kun je golven?

Geruime tijd geleden werd mij die vraag gesteld tijdens een workshop in het kader van een Vitaliteitsweek welke werd georganiseerd door mijn werkgever het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht.
 
Als oud-docent Lichamelijke Opvoeding heb ik met een groep leerlingen wel eens een balletje geslagen vanaf een driving-range om kennis te maken met de sport. Om echt goed te kunnen golfen zou ik in mijn ogen echter meer mogen oefenen op verschillende holes om deze vraag met een ‘ja’ te beantwoorden. “Nee, ik bedoel golven”, reageerde de trainer van de workshop. “Inspannen en vooral ook tijdig je rust nemen voor een optimaal herstel. Het is de eerste fysiologische wet, de wet van de Vitale Oscilatie: elke ‘piek’ van (in)spanning moet gecompenseerd worden door een equivalent ‘dal’ van herstel. Door dit zgn. ‘golven’ verkrijg en behoud je je vitaliteit”. De workshop vervolgde met wetenschappelijke theorieën en  interessante onderwerpen waarmee je je vitaliteit kon vergroten. De trainer lardeerde zijn verhaal met praktijkvoorbeelden en metaforen ontleend aan de sport. Met mijn interesse in lichaam en bewegen, in gezondheid en vitaliteit was het ‘smullen’. Veel was herkenbaar maar het werd in een mooi nieuw jasje gegoten. De conclusie was dat je als werknemer eigenlijk je werk als (bedrijfs)atleet zou moeten benaderen om je vitaliteit te vergroten en om optimaal te kunnen functioneren en presteren. Niet alleen het lichamelijke, maar ook het mentale en emotionele aandacht geven. Niet alleen inspanning leveren maar ook de ontspanning toelaten voor overzicht, rust en herstel. Hoewel ik zowel privé als in mijn werk als bewegingswetenschapper, trainer en coach vooral werk met het in balans komen en blijven van mensen, gaven de besproken totaalbenadering en frisse kijk op het zgn. ‘golven’ mij de nodige inspiratie.
 
Afgelopen Januari heb ik tijdens een vakantie in Afrika de opgedane inspiratie in de praktijk gebracht. Allereerst door ervoor te kiezen om voortaan in Januari na een aantal drukke maanden even een rustigere stand aan te nemen en op vakantie te gaan. Even op adem komen en opladen. Daarbij dié reizen aangaan die ik nog op mijn bucketlist heb staan. Niet wachten tot mijn pensioen maar gewoon eerder doen. Nu ik nog gezond ben en er behoefte aan heb. Om vervolgens niet als een ‘human DOing’ bezig te gaan en van alles willen zien en doen maar meer als een ‘human BEing’ de dingen te laten zijn en gebeuren. Ik ben vanuit bewustwording mijn eigen verantwoordelijkheid gaan nemen en keuzes gaan maken. Per dag en per moment heb ik mijzelf af gevraagd hoe het met mij is en vervolgens mijzelf de vraag gesteld waar ik behoefte aan heb. Door meer bewust te zijn van mijn basisovertuiging ben ik ‘golvend’ mijn weg gegaan: het bewerkstelligen van een goed evenwicht tussen het ontladen en heropladen van mijn energie. Ik ben meer mijn natuurlijk ritme gaan volgen door dat te doen wat bij mij past.

Wil je ook leren golven?

Het ‘golven’ was voor mij een grote uitdaging omdat ik vanuit mijn basisovertuiging en  enthousiasme geneigd ben van alles aan te pakken en maar door te blijven gaan. Aan het nemen van momenten van heropladen neig ik dan voorbij te gaan. Veel dingen vind ik ook zo leuk om te doen. Veel leuke dingen doen kosten echter ook energie. Vooral als je ze maar lang genoeg achter elkaar blijft doen. Tijdens mijn verblijf in Gambia heb ik de dingen anders aangepakt. Ik hoefde niet zozeer van alles te ‘moeten’ zien maar heb de dingen meer laten gebeuren. Het werd vooral een genieten van heerlijke temperaturen, aardige mensen en mooie omgeving. Lezen, wandelen, soms een gesprek aangaan, dan weer zwemmen in een heerlijk golvende zee, mij verwonderend over wat er te zien was en gebeurde én de dag afsluiten met een heerlijke massage en idem dito maaltijd. Het letterlijke en figuurlijke bewegen werd afgewisseld met een letterlijk en figuurlijks stilstaan. In de door mij aangenomen stand ontstond een heerlijk golvend ritme. Ik maakte golven!
 
Het toepassen van de principes van het golven heb ik vooral meer in de vingers gekregen toen ik inzicht kreeg in mijn basisovertuiging en helder kreeg waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe. Ik hoef niet te dóen omdat ik ‘moet’ bewijzen dat ik er mag zijn maar doe er vooral goed aan dat te doen wat Frank Frank laat zijn. Door meer dat te doen wat bij mij past. De dingen gaan dan veel meer vanzelf en kosten minder energie. Of nog beter; ik krijg vooral energie. Vooral toen ik zicht kreeg in wat mijn behoeften zijn is door mijn bewustzijn een veranderingsproces in gang gezet. Een voor mij meer natuurlijk ritme van doen en zijn is op gang gekomen. Ik ben meer gaan golven. Vanuit een overtuiging en vertrouwen dat goed goed genoeg is. Doen en meer laten gebeuren. Vaker even stil staan en laten zijn. Mijn balans is verstevigd en mijn vitaliteit is in grote mate toegenomen.
 
Wil je ook leren golven? Voor meer balans, gezondheid en vitaliteit? Of wil je de dingen die je tot nu deed anders gaan doen en daarin ook jouw verantwoordelijkheid nemen? Wil je inzicht krijgen in wat jou kan helpen om betere keuzes te maken en meer optimaal te kunnen functioneren? ScanCoaching is een unieke methode die inzicht geeft in de kern van jouw disbalans door het doen van een scan. Door inzicht en bewustzijn kun je anders gaan doen en een wezenlijke transformatie in gang zetten. Niet jij hoeft daarbij te vertellen wat jouw (veelal beperkende) basisovertuiging is en welke behoeften je hebt maar een scan laat ze onder leiding van een hulpvaardige coach zien! Durf jij het aan om meer te golven en de dingen te doen in een voor jou natuurlijk ritme? Ik help je er graag bij, graag tot ScanCoaching!
 
Frank Pelder

Partner Scancoaching
 
Voor meer info ScanCoaching kijk op www.scancoaching.nl. Wil je meer weten over de workshop “Golven” zie het boek “De Bedrijfsatleet” van Gonnissen&Goudsmet of neem gerust contact op met Frank (frank.pelder@scancoaching.nl).

Posted by Marko van der Beek
, , ,
No Comments