Hopelijk had je een mooie vakantie en begon die niet met tientallen kilometers file en een boel stress. Ik wens je toe dat je een superleuke en ontspannen vakantie had. Dat je schouders los voelen, je hoofd leeg en je gezicht bruin. Heerlijk!

De eerste werkdag komt er weer aan of is al geweest. Ik ken zoveel mensen die ik hoor verzuchten na een paar dagen weer gewerkt te hebben:

 

"Vakantie? Kan ik me niets van herinneren!"

 

Opgeslokt door het inhalen van al het werk dat is blijven liggen, allerhande nieuwe vraagstukken die op je afkomen en je voelt meteen de druk weer zoals die was voor je op vakantie ging. Je schouders zitten weer vast. Je hoofd weer vol met agenda-items, problemen, drukte en stress.

Vakantiegevoel?..... Wat was dat ook al weer?

Hoe fijn zou het zijn als je - ondanks de op je afkomende druk - dat vakantiegevoel, die ontspanning, zo lang mogelijk kunt vasthouden of beter nog; altijd kunt hebben? Ik heb daar 4 tips voor. Die gaan je helpen!

4 tips voor "hoe hou je het vakantiegevoel vast":

 

1. Neem afstand en blijf observeren!

Op het moment dat je terugkomt op je werk (of je nu ondernemer bent of in loondienst, dat maakt niet uit) ga je natuurlijk eerst met de mensen met wie je samenwerkt bijpraten.
Vertel je verhalen, geniet van de herinneringen die je deelt met hen.

Dan komt het moment dat je je aandacht richt op jouw werk. Misschien is er een heleboel blijven liggen en liggen er ook nieuwe zaken op je te wachten. Ga niet direct aan de slag. Dan kun je verwachten dat je binnen de kortste keren een stressgevoel gaat krijgen.

Neem afstand van de op je afkomende hectiek. Blijf observeren wat er in jezelf gebeurt, welk gevoel deze aanstormende hectiek bij je oproept. Stel jezelf eens de volgende vragen:

Wat doet het werk met jouw gevoel? Welke gedachten heb je? Of voel je weerstand? Dan ontdek je wat beter voor je zou kunnen werken, met minder stress. Vraag hulp als je er zelf niet uitkomt! ScanCoaching kan je natuurlijk juist hierbij enorm goed helpen, maar daarover later meer!

 

2. Maak heldere en werkbare werkafspraken

Maak heldere en werkbare werkafspraken met je collega's en je leidinggevende, zodat je voldoende tijd hebt voor je taken, inclusief achterstallig werk. Vakantie is dé tijd om je te bezinnen over jezelf en je werk. Mogelijk heb je bedacht wat je niet duidelijk was, welk onderwerp meer aandacht verdient of iets anders dat je wilt aanpakken, zodat je minder stress ervaart.

 

3. Geniet na van je vakantie en onderzoek je persoonlijke doelstellingen

Zet foto's van je vakantie op je bureau of als bureaublad op je computer. Blijf je zo lang mogelijk de mooie momenten van je vakantie herinneren. Herinner je vooral ook dat gevoel dat je had: dat gevoel van niets hoeven, ontspanning en geen agenda. Wanneer je momenten hebt dat je de druk van je werk voelt, dát is het moment bij uitstek om naar je foto's en herinneringen te gaan.

Dit is ook een uitstekend moment om jezelf af te vragen waar je voor werkt, wat is jouw persoonlijke doelstelling, wat wil je behalen? Misschien heb je wel iets besloten in de vakantie wat je ook op je bureau wil zetten om je eraan te herinneren. Doe dat! Geniet na van je vakantie! Kijk naar je doelstellingen!

 

4. Zoek ontspanningsmomenten

Gun jezelf zoveel mogelijk ontspanningsmomenten. Daarna ben je altijd weer effectiever en fitter voor je werk. Doe liefst dagelijks een ontspanningsoefening, waarin je de (lijfelijke) herinneringen van je vakantie kunt gebruiken in je waarnemingen. 

 

Je hebt hard gewerkt om een vakantie te kunnen hebben!

Gun het jezelf nu ook om zo lang mogelijk het vakantiegevoel vast te houden! Je verdient het! Met enkele relatief eenvoudige stappen kun jij dat. Lukt het toch niet zoals je dat wenst? Zou je meer inzicht in je functioneren willen hebben?

Bel ons, dan helpen wij je met een kort en krachtig ScanCoachingtraject om de ontspanning in jezelf te vinden!

Misschien heb je nog wel meer tips om je vakantiegevoel vast te houden. Ik ben er benieuwd naar. Wil je ze hieronder in de reacties delen? Ik kijk uit naar je reactie!

Door: Patrick Odendaal