Door: Marja Loeff-Reeuwijk, gecertificeerd ScanCoach

Is jouw schip overtuigd?

In het zomerseizoen zeilen wij graag en genieten van de vaart in het schip met goede wind. Aangezien ik vanuit huis het zeilen niet heb meegekregen, had ik een overtuiging over de zeilen: hoe meer zeil er op staat, hoe harder je gaat. Waait het hard, dan maken alleen de bangerikken onder ons de zeilen kleiner door er een rif in te leggen.

Nog zo’n overtuiging. Tot ik leerde en ervoer, dat deze overtuigingen niet klopten. Het was tijd om deze overtuigingen los te laten! Een overtuigd schip heeft te veel zeil staan en komt hierdoor juist ongunstiger te liggen voor een goede vaart. Tijd om wat van deze overtuigingen los te laten en zeil weg te halen juist bij harde wind. En dan voel je, dat het schip ineens rustiger en stabieler vaart en een prettigere gang heeft.

En hoe gaat het nu met jouw ‘schip’. Houd jij een oogje in jouw zeilen? Ben jij zelf nog op de juiste koers? Is het voor jou tijd om overtuigingen los te laten en zo jezelf ruimte te geven?

Ik heb geen overtuigingen?

Iedereen heeft ze: overtuigingen. En wanneer jij nu denkt “ik niet hoor!”, dan moet ik je verrassen, ook dat is een overtuiging. Veelal ben je jezelf niet eens bewust van het feit dat je overtuigingen hebt, waarmee jij naar de wereld om je heen kijkt en de wereld tegen afspiegelt. Voor jou is dit normaal. En voor je het weet, hangt jouw ‘schip’ vol met allerlei overtuigingen.

De verstikkende grip van overtuigingen

Overtuigingen zijn voor jou dus een feit, beproefd in het verleden of door anderen aangepraat. Toen was het misschien zelfs waar, maar dan nog, geldt dit nog steeds? Overtuigingen kunnen je helpen of in de weg staan. Wanneer jij ervan overtuigd bent dat je een hele goede spreker bent in het openbaar, kan dit helpen om het ook daadwerkelijk te doen. Goede kans dat je ook inderdaad slaagt. Denk je omgekeerd dat plankenkoorts jou volledig in zijn grip zal houden, dan zul je op het podium wellicht al stuntelend een onsamenhangend verhaal houden. Zo’n ervaring heeft natuurlijk consequenties voor een volgende keer. En opnieuw spelen jouw overtuigingen een rol. Denk je dat eenmaal een keer gefaald, garantie is voor een volgende afgang of ben je ervan overtuigd dat je ervan kan leren en dat je het gewoon opnieuw kan gaan proberen?

Overtuigingen loslaten

Dit is een voorbeeld van een zichtbare overtuiging. We bouwen overtuigingen op vanaf onze geboorte en zelfs daarvoor in de buik. Aangezien deze zo jong zijn ontstaan, zijn deze het meest lastig om je bewust van te worden. En juist hier zit de kern van wat inmiddels is uitgegroeid tot jouw gedrag en bijbehorende gevoelens. En soms staan deze gevoelens of dit gedrag je nu in de weg. Terug naar ons schip: je zet er steeds een zeiltje bij en leert hiermee varen. Zeker met weinig wind, werkt dit prima. Tot de omstandigheden om je heen veranderen, nu zul je moeten bijsturen, je laat een overtuigd zeil los in de hoop dat het schip dan beter vaart.

Kom op koers met ScanCoaching

Dit is precies hoe het ook voor jou werkt: laat een overtuiging los en voel de ruimte die ontstaat, veer terug vanuit een krampachtige situatie en kom in je kracht. Met ScanCoaching krijg je inzicht in hoe jouw schip er nu bij ligt en welke overtuigingen jij nu los kunt laten. Gun jezelf een goede vaart, los van hoe hard het waait of waar de wind vandaan komt. Neem het roer in handen en vaar je eigen koers!